Hoe werkt een aircoheater?

Warmte en koelte uit de lucht

Een aircoheater is een lucht/lucht warmtepomp met een binnenunit en buitenunit(s). Ze haalt warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen met warme lucht, en om te koelen werkt ze net omgekeerd: dan voert ze de warmte uit je binnenlucht af naar buiten. Daarvoor gebruikt ze stroom en gratis energie uit de natuur. Het is een budget - en milieuvriendelijk all-in-one systeem voor verwarming en koeling.

Verwarmen met duurzame energie

In verwarmingsmodus zuigt de buitenunit buitenlucht aan. De compressor in het toestel haalt er alle calorieën uit. Zo maakt hij warmte aan, met 75% gratis omgevingsenergie en 25% stroom.

De binnenunit gebruikt die opgewekte warmte om aangezogen binnenlucht te verwarmen. Dan stuurt ze de warme lucht je woning of bedrijfsruimte in.

Zo kan je veel sneller je ruimtes opwarmen dan met een systeem met water zoals vloerverwarming of radiatoren.

Actief koelen met (groene) stroom

Om te koelen, werkt de aircoheater net omgekeerd.

De binnenunit onttrekt warmte uit de binnenlucht, stuurt ze via de buitenunit naar buiten en blaast afgekoelde lucht de ruimte in. Net als een ‘gewone airco’ dus. Een aircoheater wordt daarom ook wel ‘omkeerbare airconditioner’ genoemd. Ook voor deze werking gebruikt het toestel enkel stroom. Kies je voor 100% groene stroom, dan koel je CO2-neutraal.

Bij schommelende temperaturen in het voor- en najaar kies je zelf of de aircoheater koelt of verwarmt. Zo geniet jij altijd van de meest comfortabele binnentemperatuur.

Zonnepanelen? Benut je groene stroom met aircoheaters!

Met aircoheaters kan je jouw zelf opgewekte zonnestroom efficiënt benutten. Met een digitale teller is het niet zo interessant om stroomoverschotten in het net te injecteren. Een thuisbatterij is nog niet echt rendabel. Je haalt momenteel het meeste voordeel uit je PV-installatie als je zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf verbruikt.

All-electric verwarmen en koelen met een aircoheater verhoogt dus het rendement van je investering in zonnepanelen.

Tip: Als je zonnepanelen hebt, is het om dezelfde reden ook heel interessant om te kiezen voor een smart grid ready warmtepompboiler om je sanitair water (voor bad, douche…) te verwarmen. Daar ontdek je alles over op onze dedicated website www.VanZonneStroomNaarZonneWarmte.be

Wat is SCOP en SEER?

SCOP staat voor ‘Seasonal Coefficient of Performance’ of ‘seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt’. De SCOP geeft het gemiddeld verwarmingsrendement van een aircoheater weer over een volledig stookseizoen in een reële situatie. Deze waarde staat voor de hoeveelheid warmte die de aircoheater opwekt met 1 eenheid stroom. Een aircoheater met een SCOP van 4 levert jou gemiddeld 4 kilowatt warmte op basis van 1 kilowatt stroom. Dat is 4 keer meer dan een elektrisch verwarmingstoestel!

SEER staat voor ‘Seasonal Energy Efficiency Ratio’ of ‘seizoensgebonden energieefficiëntieverhouding’. Deze waarde duidt het gemiddeld koelrendement aan over de hele gebruikstijd op een jaar. De waarde geeft weer hoeveel koeling de aircoheater opwekt met 1 eenheid stroom. Een SEER van 4 betekent dat de aircoheater jou gemiddeld 4 kilowatt koelte levert met een stroomverbruik van 1 kilowatt.