Hoeveel kost een aircoheater?

Om die vraag te beantwoorden, moeten we kijken naar de aankoopprijs en de installatiekosten. Die hangen op hun beurt ook weer af van verschillende factoren. We lichten ze je graag toe.

De aankoopprijs

Wil je een aircoheater in één enkele ruimte voor koelte in de zomer en extra warmte in het tussenseizoen, bijvoorbeeld in je veranda, thuiskantoor of praktijkruimte? Of wil je meerdere aircoheaters als centraal verwarmingssysteem? De eerste optie kost natuurlijk minder dan een installatie met meerdere units, waarmee je de hele woning kan koelen en verwarmen.

Zoals we al hebben aangehaald, speelt het koel- en verwarmingsvermogen een rol in de prijs van de toestellen. Het vermogen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de te verwarmen en te koelen ruimte, de warmtevraag en het oververhittingsrisico in de ruimtes, en jouw comfortwensen.

Ook de kwaliteit van de aircoheater is bepalend voor de prijs. Goedkopere modellen hebben een hoger geluidsniveau, bieden minder comfort en hebben een minder mooie afwerking. Ze hebben bovendien een kortere levensduur en een hoger energieverbruik, waardoor ze je op het eind van de rit meer kosten. Om het energieverbruik te vergelijken, kan je kijken naar de energieklasse. Nagano-aircoheaters hebben klassen tot A+++ in koelmodus en A++ in verwarmingsmodus.

Ten slotte spelen ook de extra functies mee. Zijn er bijkomende luchtzuiveringsopties, geluiddempende en energiebesparende functies, is afstandsbediening via smartphone en tablet mogelijk, is er een aanwezigheidsdetector, een digitaal display met temperatuurweergave, automatische werking met sensoren …? Bij de Nagano- aircoheater-wandmodellen is dit allemaal standaard.

De installatiekost

Wil je maar één enkele ruimte koelen en verwarmen, zoals je slaapkamer of je werkruimte, dan heb je slechts één toestel nodig: een monosplit met een binnenunit en een buitenunit. Dan is de klus snel geklaard. Of je daarbij voor een vloer- of wandmodel gaat, heeft geen invloed op de installatietijd.

Kies je voor de verwarming en koeling van meerdere kamers of van je hele woning? Dan zijn er twee opties. Je kan verschillende monosplit-aircoheaters laten plaatsen, met een binnen- en buitenunit voor elke ruimte. Of je gaat voor een multisplit-systeem met één centrale buitenunit en meerdere binnenunits.

Hoe meer units er te plaatsen zijn, hoe meer tijd de installatie in beslag neemt. Elke binnenunit moet immers vakkundig verbonden worden met een buitenunit, en elke buitenunit moet stevig op zijn plaats bevestigd worden. Natuurlijk helpt je installateur je om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Concreet voorbeeld kostprijs (aankoop) Atlantic-aircoheaters

Stel dat je bv. een slaapkamer van 20 m² wil voorzien van een Atlantic-aircoheater, dan is de Nagano 2.000 W daarvoor het aangewezen toestel. Die kost ongeveer 975 euro*.

Voor een veranda van 20 m², zal een installateur wellicht eerder de Nagano 3.500 W aanraden. Die kost ongeveer 1.325 euro*.

Bij een multisplit (meerdere ruimtes te verwarmen) beginnen de prijzen vanaf 2.500 euro* voor een buitenunit en 2 binnenunits, vanaf 3.300 euro voor een buitenunit en 3 binnenunits, vanaf 4.430 euro* voor een buitenunit en 4 binnennits en vanaf 5.250 euro* voor een buitenunit en 5 binnenunits.

* Prijzen d.d. 11/2023, excl. btw, toebehoren en plaatsing, maar ook excl. premies en cashback.

Reken daarbovenop ook nog op ± 810 euro installatiekost voor een aircoheatersystee, onder de aanname van een standaardsituatie zonder extra installatievereisten.

Benieuwd naar het prijskaartje van een aircoheater bij jou thuis? Vraag dan het advies van een expert. Via dit formulier vind je de weg naar een installateur bij jou in de buurt.