Eens je weet hoeveel de aankoop en installatie van je aircoheater kost, wil je waarschijnlijk ook weten hoeveel elektriciteit dit comfortabel klimatisatiesysteem verbruikt. Het gemiddeld jaarlijks energieverbruik in kilowattuur uit de productinfo of het e-book geeft je daar al een goed idee van. Het exact verbruik kan echter alleen berekend worden op basis van gedetailleerde gegevens.
Het verbruik hangt af van het type toestel. Om je woning alleen maar fris te houden, zijn er verschillende niet-omkeerbare systemen zoals vaste of mobiele airco’s. Om te koelen en te verwarmen zijn er de omkeerbare systemen, namelijk de lucht/lucht warmtepompen of aircoheaters, met keuze tussen monosplit en multisplit. Elk van deze toestellen heeft bepaalde technische kenmerken die het verbruik voor koeling en verwarming beïnvloeden.
Daarnaast speelt het vermogen een grote rol: een hoger vermogen, betekent een hoger verbruik. Zoals eerder gezegd, hangt het vermogen af van de ruimtes die jij wil koelen en verwarmen. Isolatie, zonnewering, deuren en ramen, oriëntatie en oppervlakte spelen allemaal mee in het verhaal.
Ook jouw comforteisen hebben een invloed: hoe warmer je het wil in de winter en hoe koeler in de zomer, hoe meer je aircoheater zal verbruiken. Let op, minder efficiënte toestellen hebben meer energie nodig om jouw comforttemperatuur te bereiken.
Wil je toestellen vergelijken, dan geeft het energie-efficiëntielabel een eerste indicatie van het stroomverbruik. Goedkope basismodellen hebben vaak een energielabel A. Ze verbruiken meer dan systemen zoals de Nagano met een label A+ tot A++ voor verwarming en A++ tot A+++ voor koeling. Wist je dat je met deze efficiënte aircoheaters per jaar slechts zo’n 2 euro per vierkante meter betaalt om een ruimte te koelen? Ontdek het via deze link.
Ook de SCOP- en SEER-waardes vertellen je meer over de energie-efficiëntie.
Stel dat je bv. een slaapkamer van 20 m2 het hele jaar door wil verwarmen en koelen met een Nagano 2.000 W, dan verbruik je op jaarbasis gemiddeld 91 kWh in koelmodus en gemiddeld 700 kWh in verwarmingsmodus, wat aan een energieprijs van 0,4 euro/kWh neerkomt op een jaarlijkse energiekost van amper 316,40 euro voor de hele slaapkamer.
Wie een veranda van 20 m2 verwarmt met een Nagano 3.500 W verbruikt volgens diezelfde berekening nauwelijks 399,20 euro per jaar aan energiekosten voor de hele veranda.
De toepassing van deze rekenmethode op alle mono-split-toestellen, resulteert in de volgende overzichtstabel:
Een Atlantic-installateur kan op basis van jouw gegevens becijferen hoeveel je aircoheatersysteem zal verbruiken. Vul snel dit formulier in om een installateur te vinden.